Oktatás


Sajó Borbála Vizuális környezetkultúra tanár (textil, grafika, rajz-festés tanár)

  2009-ben diplomáztam az Iparművészeti Egyetem vizuális környezetkultúra – tanár szakán. Szakmai gyakorlatomat a Fazekas Mihály Gyakorló Iskolában illetve a budapesti Modell és Divatiskolában töltöttem. Ez utóbbiban 2009-ben rajzot, művészettörténetet, kollekciótervezést tanítottam minden korcsoport számára.

 Ez előtt a Dominó általános iskolában tanítottam szakmai gyakorlatként teljes munkaidőben rajzot és technikát ötödiktől, nyolcadik osztályig, magatartás és viselkedészavaros fiatal diákok részére. Ez a tapasztalatszerzés nagyon fontos és tanulságos volt számomra, mivel itt értettem meg igazán, hogy mit is jelent tanárnak lenni, hogy mit jelent a nevelés, a hivatás, a motiváció és a példamutatás.

 Textiltervezőként évek óta tartok kézműves foglalkozásokat gyerekcsoportoknak, többek között a Szépművészeti Múzeumban, és az Iparművészeti Múzeumban is tartottam a szövős foglalkozásokat eseti megbízással.

 2010 óta a Farkas Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény iparművész tanárjaként tanítok grafikát és textil-divattervezést.

 Diákjaimmal minden esetben jó kapcsolatot sikerült kialakítanom. Fontos számomra a művészeti képzésben a kreativitás fejlesztésén kívül a diákok személyiségének fejlesztése, (nevelése), és a művészeti órák tananyagának elméletben való értelmezése is. Nagy kihívás számomra a hagyományos szövős és kézműves foglalkozások, illetve a rajz, grafika és művészettörténet órák izgalmassá tétele, megújítása, kreatív, modern tudatos használata a gyerekek motiválása érdekében.

Az iskolai rendszereken kívül projekteket is vezetek, melyek célja a kisebb- nagyobb közösségek építése, fejlesztése, csapatépítése valamilyen alkotási folyamat keretein belül. Ezek a foglalkozások bármely korosztályú vagy képzettségű érdeklődőt be tudnak vonni az alkotás, teremtés varázslatos világába, miközben az emberi kapcsolatok is fejlődnek a közös munka által. Számomra a projektmunka az egyik legfontosabb oktatási forma, mely az egyénre és a közösség formálására is építő hatással van, miközben még egy közös feladatot is megoldanak, alkotást hoznak létre. 2008-ban az Ambulanciát rajzoltam tele, 2010-11-ben a Gyermekosztály falaira terveztem mesevilágot, és festettük ki közösen az Országos Baleseti Intézetben, ezen kívül gyerekcsoportoknak is szervezünk évente háttérfestős csapatépítő projektfeladatokat.

     Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Oktatas