Sajó Borbála vagyok, textiltervező iparművész.


 2008-ban diplomáztam a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen textiltervezőként, kézzel szövött, formailag variálható ruhakollekciómmal, mellyel a MAOE különdíját is elnyertem. Kollekcióm az anyag és forma kapcsolatáról és variációs lehetőségeiről szólt, amelyet a hétköznapi ember számára is hordható, kényelmes alkalmi öltözékek formájában kiviteleztem.

 2009-ben tanári diplomát is szereztem, azóta tanítok is, ezen kívül dekorációs falfestéssel is foglalkozom. Legnagyobb munkáim 2008-ban az Ambulancia, 2010-11-ben pedig a Gyermekosztály falainak megtervezése, felrajzolása és projektmunkában történő festésének levezetése volt az Országos Baleseti Intézetben.

 Textiltervezőként alkalmi és hétköznapi ruhákat, kiegészítőket, táskákat, kendőket, sálakat, ékszereket készítek, ezen kívül lakástextileket, valamint egyedi megrendelés alapján alapanyagokat is, melyeket kézzel készítek színében, textúrában és anyagminőségben a megrendelő igényei alapján.

 Munkáimban a legfőbb szempont a forma szépsége és a funkció használhatóságának egyensúlya.

Hiszem, hogy a magyar piacon továbbra is fontosak lehetnek az igazi formatervezett, igényesen kivitelezett, ugyanakkor funkcionálisan is jól működő öltözékek, textíliák. Ezek kialakításában nagy lehetőségeket látok, mivel a kézi szövésnek megvan az a tulajdonsága, hogy rugalmasabban alakítható a szövet, mint a gépi technológiák által előállított textíliák. Izgalmas feladatnak tartom a különféle minőségű anyagok és különböző funkciójú és formájú tárgyak egységgé alakítását.

Önéletrajz
 A hagyományos kézi szövésű technológiák lehetőséget adnak a legkülönbözőbb alapanyagok, vagy színek társítására, a kötések variálhatóságára, amik minden megrendelői igényt ki tudnak elégíteni, miközben a kevésbé ismert, ősi, hagyományos technikákat is ötvözni lehet a szövéssel akár díszítő, akár funkcionális modern elemekként. Az ilyen módon előállított öltözékek és kiegészítők nemcsak egyediek, minőségiek, de kényelmesek, és mindennapi használatra is alkalmasak lehetnek, ami minden korosztály számára alkalmas választás.

 Fontos számomra az olyan kollekciók kivitelezése, ahol ezek az archaikus népi technológiák innovatív újfajta anyaghasználattal párosítva öltözködési, vagy lakástextil textilkollekcióban mutatkoznak meg. Ez választási lehetőséget nyújtana az olyan igényes vásárlók számára is, akik szeretik a divatos, innovatív és egyedi darabokat, igényesek, miközben fontos számukra a hordhatóság a kényelem és a saját egyéniségük megtartása is.

 Célom, hogy a kezeim közül kikerülő munkák minden megrendelői igényt kielégítsenek a vásárló személyiségét és egyéniségét kihangsúlyozva, és az egyes darabok használatával bármilyen öltözék, vagy otthon igényessé és színesebbé tehető legyen.